Adembenemend…prachtig! Het samenspel, de verschillende muziekinstrumenten, de woorden en stemmen, de verschillende tonen… Verrassende zuivere noten. En soms de sombere zware tonen… Ieder heeft z’n eigen rol en voegt z’n eigen klanken toe. Tezamen is het een concert… Vooraf krijg je een programma. De tekst is uitgeschreven. Je weet wat er komen gaat. 

In mijn gedachten komt een vierkant tegeltje. De randen zijn beschilderd met slingertjes en bloemetjes. In het midden staat een spreuk: “Van het concert des levens krijgt niemand een program”… 

Over wandtegeltjes gesproken. Er kunnen in het leven -letterlijk of figuurlijk- ‘spreuken’ zijn opgehangen. Uitgeschreven of uitgesproken teksten, die het concert van het leven lijken te bepalen… Ik hoor ze met enige regelmaat langskomen in de gesprekken:

“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”,
“Als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje”
“Wat moeten de buren wel denken…”
“Geen mens is te vertrouwen”
“Niet zeuren, maar doorgaan”
“Gevoelens…, daar koop je niks voor”
“Het hoort gewoon zo…!”
“Wees jij nou maar de minste”

Het zijn soms de spreukentegeltjes die van generatie op generatie worden meegegeven en doorgeven… Soms belemmerende teksten, soms ook helpende teksten:

“Wie niet in staat is om een fout te maken, is tot niets in staat”
“Wie niet waagt, wie niet wint”
“Een mens lijdt dikwijls ’t meest, door ’t lijden dat hij vreest, doch dat nooit op komt dagen. Zo heeft hij meer te dragen, dan God te dragen geeft”
“Je mag zijn zoals je bent!”

Welk tegeltje hangt bij u of jou aan de muur? Welk tegeltje hing er bij je ouders en/of grootouders? En welke lijfspreuk wil je eigenlijk meegeven, aan jezelf en anderen, richting de toekomst?

Het jaar 2013 is bijna ten einde. Welke klanken hebben er geklonken in het concert van het leven? Stel dat je voor 2014 een wandtegeltje zou maken, wat zou u of jij er dan op willen zetten?

“Van het concert des levens krijgt niemand een program”. Welke noten, welke tonen, welke klanken er zullen klinken, dat is nog onbekend. Toch, ieder heeft zijn eigen rol en voegt zijn eigen klanken toe. Ook met de wandtegeltjes voor de toekomst…

Een gezegend 2014 toegewenst!