Wat een prachtig gebied…! De Schoorlse Duinen; Nederlands hoogste en breedste duingebied. Heel bijzonder, de mix van strand en stuivende duinen, afgewisseld met bos en (nu ook volop bloeiende) heide. Een gebied dat zich leent voor ontspanning door inspanning. Het vraagt namelijk wel klimmen en dalen, om er door heen te komen.

Fietsend achterop een tandem, schoten allerlei vergelijkingen door me heen, en opperde ik het idee om hierover een blog te schrijven. 

Gedeelde smart is halve smart. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd.
Gedeelde kracht is… zich versterkende kracht!

Dát ervaarde ik, afwisselend achterop of voorop de tandem. Het voordeel van een tandem berijden is dat je samen zorgt voor de aandrijfkracht. Dubbele kracht… om (dezelfde) tegenwind en heuvels / moeiten te weerstaan.

De kracht van de één, is een stimulerende en motiverende factor, voor de kracht van de ander. En dat is wederzijds, je versterkt elkaar! Het gaan ‘door bergen en dalen’, houd je op deze manier veel langer vol!

Als je hulp vraagt van een ander, betekent dat niet dat je gefaald hebt… Het betekent dat je er niet alleen voor staat! Als je hulp vraagt van de ander ben je niet zwak, maar benut en ontvang je een gedeelde, zich versterkende kracht!

Achterop de tandem neem je wel een andere plek in dan voorop. Voorop heb je het stuur in handen, je geeft leiding en hebt daarvoor ook de verantwoordelijkheid. Je ontvangt immers vertrouwen… Achterop wordt het ‘loslaten en overlaten’ beoefend. Worden de bochten ruim genoeg genomen? Je kunt niet meesturen…
Met z’n tweeën voorop, dat zal niet gaan. Afwisselend voorop en achterop wél. Samen afstemmen dus. De één links de ander rechts, dat zal niet gaan. Samen de route bepalen dus. Eén die achterblijft bij de ander, dat is onmogelijk. Samen het tempo bepalen dus. Doorgaan terwijl de ander stopt? Stoppen terwijl de ander doorgaat? Dat heeft onherroepelijk kleine(re) of grote(re) consequenties. Overleggen dus, je uitspreken in wat je wilt en wat je nodig hebt. 
Samen opstappen en samen afstappen…

Er valt in het dagelijks leven best het een en ander te leren van dat fietsen op een tandem. Trouwens, samen op de tandem biedt sowieso al veel mogelijkheid tot gesprek. Dus ’t is aan te bevelen…