“Kijk, daar komt het….” Prachtig bereide dampende pannenkoeken worden op ons tafeltje gezet. Zittend op een terrasje in de avondzon, kijken we toe. “Het ziet er heerlijk uit!”, is onze eerste reactie. “Ik hoop dat ze smaken. Er zitten speciale ingrediënten in; liefde en aandacht”, voegde de bediende ons toe. Ik weet het nòg… het is zeker een jaar geleden. De pannenkoeken waren met recht heerlijk te noemen. Maar vooral de smaak van ‘liefde en aandacht’ is bijgebleven! Wat is het aangenaam om mensen te ontmoeten die met liefde en aandacht in het leven staan. Dat proef je, daar raak je vol van en… dat geef je door!

Daar sta je dan… met een hand vol kleine muntjes voor een parkeermeter, maar… vijftig cent tekort. Een overvolle parkeerplaats en net een plekje weten te bemachtigen. De parkeermeter accepteert geen papiergeld. Wisselen? Niemand lijkt toeschietelijk. Het lukt niet. Opeens komt er een man aangelopen. “Wat heb je nodig?”, vraagt hij. Hij steekt twee euro omhoog: “Hier, gebruiken! En heb een fijne dag!”. Perplex sta je dan…. Wat een aandacht, wat een vertrouwen! Ik wil mijn klein muntgeld aan hem overhandigen, maar hij zegt: “Nee, als jullie blij zijn, dan ben ik ook blij”. Stralend loopt hij weg.

Bovenstaande ontmoetingen leren mij de kracht van het ‘leven met’ en ‘geven van’ aandacht. Het heeft uitwerking op de ‘ontvanger’ en tegelijk winst voor de ‘gever’. Iets dat we aandacht geven achten we de moeite waard, we zien het en staan er bij stil. Aandacht geeft vertrouwen!

Sommige mensen vinden het moeilijk aandacht te ontvangen. Ze voelen zich daar ongemakkelijk bij. Anderen vinden het moeilijk aandacht te besteden aan zichzelf. Ze achten zichzelf niet die moeite waard, staan niet bij zichzelf (bij eigen gevoelens en belangen) stil, maar geven aldoor aandacht aan anderen. Bij weer anderen gaat de aandacht uit naar het verlangen van die aandacht; naar gezien en erkend te worden. De aandacht blijft bij het gemis van aandacht en het ‘geven’ raakt uit beeld.

Ieder mens verdient aandacht. Aandacht van jezelf en aandacht van anderen. Ieder mens is de moeite waard om te zien en bij stil te staan. Wat kan een kleine blijk van aandacht veel invloed hebben… voor de ander en ook voor jezelf.

“Als jullie blij zijn, dan ben ik dat ook”, zei de man. En stralend liep hij weg.