Soms kunnen kleine dingen veel doen in het leven. Een blik, een gebaar, een vraag of een reactie. Soms één enkele zin:

“Bedankt dat we vandaag weer in jouw aanwezigheid mochten zijn”

Opmerkelijk om zó aan het einde van het gesprek te worden bedankt. Dat gebeurt me niet elke dag. Het bleef haken en zette me aan het denken.

“Bedankt…” Dat zegt iets over ‘ontvangen’. De ander heeft ontvangen en bedankt daarvoor. Wat fijn dat ik mocht geven! Maar wat is er precies ontvangen en waarvoor werd er vooral bedankt?

“Aanwezigheid…” In mijn gedachten filosofeer ik door. Dat zegt iets over bestaan… Ik ben er… Aanwezig, present. Tegenwoordig, beschikbaar. Er zijn… Dat betekent existentie, leven.  Aanwezig, dat is ‘aan’-wezen. Er zijn, met aandacht, bij de ander… Wat fijn dat ik dat mocht geven! Mijn aanwezigheid, mijn zijn en mijn aandacht, is van betekenis.

“Dat we mochten zijn”. Hoe mooi en rijk is het. Dat mensen er zijn. Leven. Bestaan. Er zijn. Er mogen zijn. Iemand zijn. Zichzelf mogen zijn. Heel persoonlijk en heel uniek.

“In jouw aanwezigheid zijn”. Nog mooier en nog rijker, om er samen te mogen zijn. In aanwezigheid van de ander ‘er zijn’.  Met behulp van de ander, kijkend in de spiegel van de ander, meer ontdekken van dat ‘zijn’. Wat fijn dat ik dat mocht geven!

Bedankt dat ik aanwezig mocht zijn voor jou!